Allemaal hartjes op mijn pad

Ik vind overal hartjes op mijn pad

mijn hartjes-museum
mijn hartjes-museum

Sinds een paar jaar, toen ik in een heel moeilijke fase in mijn leven zat, vind ik allemaal hartjes op mijn pad… Ik vind ze echt overal, in de natuur, in de auto, als ik aan het koken ben, op het strand, in een lokaal… Het is zo grappig en ik word er blij van, elke keer weer. En ik heb inmiddels een heel “hartjesmuseum” verzameld, want soms neem ik ze gewoon lekker mee – die hartjes. Of ik maak er een foto van… En als mensen die dan zien, dan krijg ik van hen ook weer hartjes – een prachtige hartjesmok bijvoorbeeld – of foto’s van hartjes. En dus word ik nog vaker blij…

Een zware tijd

Er was een tijd in mijn leven, dat het voelde, alsof ik echt bijna alles kwijt was – mijn huis, letterlijk mijn dak boven mijn hoofd, mijn geld, mijn werk, mijn liefde en veel van mijn vrienden… Wat ik heel bijzonder vond, in die tijd, dat hij heel zwaar aanvoelde en ik dat ik ongelofelijk veel zorgen had en het tòch, tegelijkertijd voelde alsof alles mogelijk was. Alsof ik een soort van nieuwe start kreeg aangeboden door het leven… Ik begreep nog niet helemaal toen dat het zo inderdaad werkt – dat je zelf creëert hoe je leven loopt.

Leven met mijn hart wijd open

Vloeibaar hart
Vloeibaar hart

Maar ik kon wel ervaren wat mijn vader ooit als een heel mooi advies had gegeven: “Als alles wegvalt, worden dingen vloeibaar” – ontzettend wijs en ontzettend waar. Want als je niets meer zeker weet, is echt alles mogelijk… Als je maar open durft te gaan staan voor al die mooie kansen die op je pad komen, groot en klein…Met andere woorden, als je maar niet stagneert, als je je hart open durft te houden – voor alle pijn, alle angst, alle onzekerheid… Dan zie je ook alle mogelijkheden en is het niet zo moeilijk om te geloven – of op zijn minst te hopen – dat er een prachtige toekomst vóór jou ligt.

 

Een prachtig symbool, het hart

En die hartjes… elke keer dat ik ze zag, werd ik herinnerd aan dat openstellen, aan het openhouden van mijn hart… zag ik een hartje, dan kon ik mijn vertrouwen in de toekomst weer heel goed voelen. En ik zag ze steeds vaker, ik kon geen wandeling meer maken of ik kwam er minstens één tegen, opende ik mijn mail: “pling! Daar was er weer één”.

Het hart staat natuurlijk symbool voor de liefde, allerlei vormen van liefde en het is in veel culturen als zodanig bekend. We hebben ook ontzettend veel spreekwoorden waarin het hart wordt genoemd: “Maak van je hart geen moordkuil”, “Zij heeft een hart van goud” of “Hij heeft zijn hart aan haar verloren”, om er maar een paar te noemen.

Hartjes als wegwijzer

hartjes als wegwijzer
hartjes als wegwijzer

Voor mij persoonlijk is het in de loop van de jaren duidelijk geworden. Soms stopt het ineens, het hartjes vinden…als ik me zwaar voel en ik terugval in oude patronen, als ik mijn vertrouwen in mezelf, in anderen en het leven verlies. Dan moet ik even moeite doen om weer andere gedachten te gaan denken. Leukere, lichtere en liefdevollere gedachten. En dan ga ik ze al heel snel weer overal zien, de hartjes.

Voor mij zijn ze een symbool geworden, dat aangeeft, dat ik weer ingetuned ben op mijn hart en op de levensenergie, dat ik me weer laat leiden door mijn hart, dat mijn hart open is en ik open sta voor de overvloed aan prachtige creatiemogelijkheden die het leven biedt.

Dus mocht je je nog afvragen, waarom je zoveel hartjes ziet op mijn websites:  Ik hou van hartjes!