Opruimen – een feest met verrassende gasten…

Opruimen – een feest met verrassende gasten

Verrassende gasten
Verrassende gasten

Nieuwjaar – het doet wat met mij, zo’n heel blanco jaar wat voor je ligt. Een jaar vol kansen, dingen die ik nu nog niet weet, een soort magisch veld waarin alles zich nog kan ontvouwen, alles mogelijk is…

Dan voel ik een behoefte om me met dat veld van magisch nieuw te verbinden – om er in rond te zwemmen en zoveel mogelijk mooie creaties op te duiken. En daarvoor heb ik ruimte nodig – ruimte en helderheid… En dat begint gewoon in de wereld waarin ik dagelijks leef en werk. Mijn eigen leefomgeving. Die spiegelt op de meest directe manier hoe helder het is in mij en hoeveel ruimte ik ervaar.

Opruimrondes

Opruimrondes
Opruimrondes

De afgelopen jaren heb ik een aantal mega-grote opruimrondes gehouden. Het is begonnen toen ik helemaal klaar was met alles wat met mijn scheiding en mijn ex te maken had. Toen heb ik alles, maar dan ook alles, wat nog in het huis waar we samen leefden stond, verkocht op Marktplaats. Ik hou van Marktplaats – het is een prachtig doorstroom mechanisme. Het is toch supermooi als iemand anders weer helemaal stralend blij wordt van iets wat jij niet meer hoeft, wat niet meer met jou resoneert en waar jij eigenlijk gewoon helemaal niets meer mee hebt? En dat jij op die manier geld bij elkaar kunt sparen, zodat je weer – ook op Marktplaats natuurlijk – dingen kunt kopen waar je superblij mee bent, die helemaal passen bij de nieuwe jij? En zo had ik na een paar maanden gewoon het huis waar ik van droomde – alles in mijn kleuren, alles in mijn stijl en alle ballast overboord gegooid – soms letterlijk, op het stort! Wat genoot ik als ik door mijn huis liep, als ik in mijn roze stoeltje zat en langs mijn boekenkast liep. En ik voelde me helder en licht, en ik zag met de dag beter hoe ik mijn leven  verder wilde leven…

Ongeveer één jaar daarna ging ik verhuizen en wat was ik verbaasd over de “troep” ik toch weer had weten te verzamelen. Terwijl ik (geloof ik) toch best een bewuste koper ben. Ik begon aan opruimronde nummer twee. Vooruit, iets minder groots dan de vorige ronde, maar nog altijd een opruimronde om trots op te zijn. Dozen voor de kringloop, verkopen op Bol en Marktplaats en ritjes naar het stort. En daar was weer die lichtheid, die helderheid, die rust en de ontspanning. Gewoon, letterlijk minder om me druk over te maken en mooie spullen om me heen, waar ik heel erg blij van werd en die ik ook echt zág!

Zware gasten, kastgeesten, angstkonijnen en een opruimfee

En dan nu, op de tweede dag van januari, werd ik wakker met opruimdrang. Tijd voor  grote opruiming in mijn kledingkast. En dat werd een feest met heel veel verrassende gasten. Ze waren niet allemaal heel aangenaam – er waren zware gasten bij, die aan lang vervlogen tijden deden denken en verdrietig maakten. Er waren ook (ver)vreemde gasten bij, die gevoelens losmaakten die ik niet meer herkende als de mijne. En ik kwam kastgeesten tegen, die al jaren in dozen zaten opgeslagen, verschoten en vaal (of was dat toen mode?). O ja, en angstkonijnen – die waren best fanatiek. Ze riepen dat ik uit moest kijken met weggooien, want stel je voor als de nood aan de man zou komen, en ik geen geld zou hebben voor nieuwe kleding. Als ik dikker of dunner zou worden, dan had ik tenminste nog wat te dragen… Ik heb best wat gesprekken met ze moeten voeren, met de angstkonijnen. Maar we zijn er uit gekomen! Er waren ook echte feestvarkens bij, die blij en vrij riepen: jaaaa! neem mij, neem mij – ik ben zó toe aan een nieuw leven. En er waren rotzooitrappers bij, die echt niet resoneerden met mijn leven – hoe waren die ooit in mijn kledingkast beland? En toen was er ineens ook nog de opruimfee van Opruimfeest (www.opruimfeest.nl)  – die heeft van alle kleding die mocht blijven prachtige stapeltjes gevouwen!

Een heerlijk opruimfeest

Heerlijk opruimfeest
Heerlijk opruimfeest

En zo vulde ik zak na zak – voor de kringloop deze keer, met het blije gevoel dat ik met al deze gasten nog even wat had mogen ervaren – en dat ze straks een heel nieuw leven gingen krijgen, bij iemand die er heel erg blij van gaat worden. En toen ik alles had weggebracht en ik naar al die nette stapeltjes keek, zág ik ineens heel helder de kleding die wel past en staat, bij mij, zoals ik nú ben en zoals ik mezelf voor de toekomst voor me zie.

Een opgeruimde kledingkast met precies zoveel kleding, dat ik het kan overzien, dat ik lekker kan combineren en genieten, dankbaar, met zoveel moois om te dragen!

Het was weer een heerlijk opruimfeest!