Vanaf nu doe ik alleen nog maar dingen waar ik blij van word

Doen waar je blij van word
Doen waar je blij van word

Terwijl ik de titel voor deze blog opschrijf, gaat de gedachte door mijn hoofd: “maar dat komt wel heel egoïstisch over zo” en ik moet lachen om mezelf. Want dat is eigenlijk precies waar deze blog over zal gaan: stoppen met kijken naar mezelf door de ogen van anderen en nog veel meer gaan volgen waar ik een geïnspireerd en goed gevoel van krijg.

Heerlijk in de flow                                  

Je kent dat vast wel: je bent vanuit mooie inspiratie en heerlijke vreugde bezig met iets leuks. Het maakt niet uit wat dat is, misschien ben je lekker aan het zingen, of aan het tekenen of schilderen, of creëer je een mooi nieuw product voor je bedrijf. Je zit helemaal in de flow, je vergeet de tijd en de wereld om je heen. Het voelt goed, alleen maar sprankelend en levenslustig.

En dan ineens gebeurt er iets, je krijgt een telefoontje of je leest ergens iets, of iemand zegt iets tegen je en bám… wég flow. Je hebt ineens geen zin meer in waar je mee bezig was. Maar goed ook, je had er eigenlijk toch geen tijd voor want er zijn belangrijkere dingen te doen, of je zegt tegen jezelf dat je je niets in je moet hoofd halen, het wordt niets met die talenten van jou. Je gaat over “tot de orde van de dag”. En tòch: het voelt niet goed meer. Je voelt je ergens van binnen teleurgesteld, of je bent een beetje chagrijnig. En je hoofd zegt dat je je niet moet aanstellen, iedereen moet immers werken en niemand heeft tijd om alleen maar te doen waar hij blij van wordt.

Meer vreugde aantrekken

In de flow
In de flow

Maar is dat wel waar? Wat je daar denkt, dat je niet altijd kunt doen waar je blij van word? Of is het zelfs maar waar, dat waar je blij van word minder belangrijk is, dan “werken” en “het leven”?  Ik geloof van niet! Sterker nog: ik geloof dat volgen waar jij vreugde aan beleeft precies de goede weg is naar steeds meer vreugde in je leven. En ik geloof dat, omdat ik geloof in de Wet van de Aantrekking: wat jij voelt, wat jij bent, trekt meer van hetzelfde aan. En ik geloof ook, dat het onze natuurlijke staat van zijn is, vreugde, moeiteloosheid, vrijheid… Maar we hebben allemaal geleerd, meestal al heel jong, dat het niet kan, niet mag, niets oplevert, alleen als extra…

Kijken door de ogen van anderen

Al heel jong hebben we geleerd om naar anderen te luisteren en te kijken voor goede raad, naar de mening van anderen luisteren en die voor waar aan te nemen. Anderen, waarvan we al heel snel dachten, dat “ze” wel wisten hoe het werkte en hoe het allemaal moest. Dat ze dus ook wisten wat goed voor ons was. En door steeds meer en vaker naar anderen te luisteren en hen als voorbeeld te nemen, zijn we het contact met ons eigen prachtige geleidesysteem kwijtgeraakt. Een geleidesysteem wat ons door middel van hoe we ons voelen feilloos laat weten of we afgestemd zijn op onze hogere wijsheid en op ons zelf, óf op de “wijsheid” van anderen.

Leven vanuit je eigen-wijsheid

Het is dus best een uitdaging om te gaan leven vanuit jouw eigen-wijsheid. Jouw geleidesysteem wat je aan de hand van hoe jij je voelt – goed of slecht –  laat zien of jij op JOUW juiste pad zit en of je  doet wat volgens jouw waarden en normen is. En toch, ik raad je aan het eens een poosje te proberen. Want het is toch onbegonnen werk om keuzes te maken op basis van al die verschillende meningen en wijsheden van anderen?

Liefde voor jezelf
Liefde voor jezelf

Anderen die het misschien niet eens voor zichzelf weten, laat staan voor jou. Zodra jij jouw eigen-wijsheid als leidraad gaat nemen, zul je merken dat het leven ineens een stuk helderder wordt. Je hoeft namelijk alleen nog maar te voelen wat jou een goed gevoel geeft. Dan weet je dat je op de goede weg bent. Of wat jou juist een vervelend gevoel geeft. Dat laatste betekent eigenlijk niets anders, dan dat je de verbinding met jouw hogere wijsheid bent kwijtgeraakt. Zodra je die herstelt en je realiseert dat jij een prachtig eigen-wijs en bijzonder mens bent, altijd en bij alles wat je doet, denkt en leeft, komt je goede en fijne gevoel weer boven.

En besef je ook wat houden van jezelf nou echt betekent… Maar dat is voor een volgende blog!